Eslovènia: un viatge que ho té tot i que tornaria a fer

Si busques un destí que combine natura espectacular, ciutats amb encant, història fascinant i una gastronomia sorprenent, Eslovènia és el teu lloc. Un país menut però intens, on en un sol dia pots pujar als Alps Julians, recórrer llacs d’aigua cristal·lina, tastar vins d’alta qualitat i acabar el dia passejant pels carrerons d’un poble mediterrani. Després d’haver recorregut el país, et conte per què ha sigut un dels viatges més complets i sorprenents que he fet mai.

Quim Ridaura

2/11/20254 min read

white and brown houses surrounded with green trees near body of water during daytime
white and brown houses surrounded with green trees near body of water during daytime

Sempre he sigut dels que prefereixen els viatges amb substància, aquells llocs on pots combinar natura, cultura, bon menjar i experiències que et sorprenen. Eslovènia era un destí que tenia a la llista, però sincerament, no esperava que m’agradara tant. Ara que ja he tornat, us faig un balanç del viatge i us recomane algunes coses per si mai us animeu a anar-hi.

Un país compacte i fàcil de recórrer

El primer que em va sorprendre d’Eslovènia és la seua mida. És un país menut, i això fa que siga extremadament còmode de visitar. Jo vaig llogar un cotxe i en una setmana vaig poder veure pràcticament tot el que volia sense estressar-me. En una hora passes de la muntanya als pobles costaners, dels castells medievals a ciutats amb ambient jove i cultural. Això és un luxe per a qualsevol viatger.

Els Alps Julians i la natura espectacular

Un dels grans atractius d’Eslovènia és la natura. Si us agraden els paisatges impressionants, el Llac de Bled és una parada obligada. És una postal en viu: l’aigua blava, el castell dalt d’un penya-segat, i l’illa al centre del llac amb l’església. Això sí, Bled és turístic, així que si voleu un lloc més tranquil, aneu al Llac de Bohinj, que per a mi va ser una de les millors experiències del viatge. Més salvatge, menys massificat i igual de preciós.

Si us agrada caminar, la ruta a les Gorges de Vintgar és espectacular: un camí de fusta sobre un riu turquesa entre parets de roca. I si sou més aventurers, el Parc Nacional del Triglav té rutes de senderisme increïbles, des de passejos fàcils fins a ascensions més exigents com el Tricorno, la muntanya més alta del país.

Ljubljana: la capital petita i encantadora

Una altra sorpresa va ser Ljubljana, la capital. No és una ciutat massiva, sinó un lloc acollidor, verd i ple de vida. Té un centre històric preciós amb carrers empedrats i un riu que la travessa, amb ponts pintorescos i terrasses animades. Una de les millors coses de Ljubljana és l’ambient estudiantil i cultural que es nota als seus bars i espais alternatius.

Una zona que em va encantar va ser Metelkova, un antic quarter militar convertit en espai artístic i cultural, amb murals, escultures i concerts a l’aire lliure. Si vos agrada el rollo alternatiu, és un lloc que no us podeu perdre.

Descobrint la història i la gastronomia eslovena

Una de les experiències més impactants del viatge va ser la visita a les Coves de Postojna i el Castell de Predjama. Les coves són espectaculars: més de 20 km de galeries subterrànies amb estalactites gegants i formacions que semblen tretes d’un altre planeta. A més, el recorregut es fa en part amb un trenet, cosa que li dona un toc molt cinematogràfic.

El Castell de Predjama, en canvi, és pura fantasia. Està construït dins d’una cova, incrustat en una paret de roca, i la història que l’envolta és digne d’un relat de cavallers i traïcions. És un d’aquells llocs que et transporten segles enrere només de posar-hi un peu.

I després de tantes excursions, tocava menjar bé. He de dir que la gastronomia eslovena va ser una sorpresa molt agradable. Té influències de la cuina alpina, eslava, mediterrània i hongaresa, així que hi ha una varietat brutal. Si aneu, no deixeu de provar la žganci (una mena de farinetes de fajol amb carn i salsa), el štruklji (un pastís farcit de formatge o nous) i, per descomptat, els vins eslovens, que són de primera però poc coneguts fora del país.

Un dels millors moments del viatge va ser visitar un celler a la Valle del Vipava, on vaig tastar alguns dels millors vins blancs que he provat mai. Eslovènia té una tradició vinícola impressionant, amb cellers que conserven tècniques antigues però amb un punt d’innovació. Si us agrada el vi, aquesta zona és parada obligatòria.

Piran: la joia de la costa adriàtica

Per acabar el viatge, vaig voler conéixer la costa eslovena, que tot i ser curta (només uns 47 km), té racons espectaculars. El poble que més em va captivar va ser Piran, que sembla tret d’una postal veneciana. Carrers estrets, façanes de colors, una plaça majestuosa i vistes increïbles del mar Adriàtic. Passejar per Piran al capvespre, quan la llum del sol es reflecteix als edificis i al mar, va ser una de les experiències més màgiques del viatge.

El balanç: val la pena viatjar a Eslovènia?

Definitivament, sí. Eslovènia és un destí molt complet i perfecte per a aquells que busquen una combinació de natura, cultura, història i gastronomia sense haver de recórrer grans distàncies. És un país segur, acollidor i molt sostenible, on el turisme encara no està tan massificat com en altres racons d’Europa.

Si haguera de donar-vos alguns consells pràctics, serien aquests:

  • Llogueu un cotxe. Us donarà molta llibertat per moure-us i descobrir racons menys coneguts.

  • Reserveu amb antelació les coves de Postojna i el castell de Predjama. Són de les atraccions més populars i hi pot haver molta gent.

  • Si voleu natura, passeu almenys dos dies a la zona del Triglav. Val molt la pena per fer senderisme i desconnectar.

  • No us limiteu a Bled! És bonic, però Bohinj i altres zones del país tenen tanta o més màgia.

  • Tast de vins i gastronomia. Dediqueu almenys una nit a un restaurant tradicional i, si podeu, visiteu un celler.

Tornaria a Eslovènia? Sense cap dubte. És un d’aquells llocs que et sorprenen i et deixen amb ganes de tornar. Així que si esteu buscant un viatge diferent, no ho dubteu: feu la maleta i descobriu aquest tresor amagat d’Europa.